Lähtölaskenta on alkanut

Satakunnan pirin toiminnanjohtajan Maria Väkiparran Satakunnan Kansassa 30.9.2006 julkaistu mielipidekirjoitus ilmastonmuutoksesta otsikolla "Lähtölaskenta on alkanut".

 

LäHTöLASKENTA ON ALKANUT

USA:n ex-varapresidentti Al Goren ja ilmastotutkija Tim Flanneryn Suomen vierailujen sekä ensin mainitun Epämiellyttävä totuus –elokuvan ansioista olemme viime viikkoina saaneet kuulla poikkeuksellisen painavaa tekstiä ilmastonmuutoksen seurauksista ihmiskunnalle. Mm. Satakunnan Kansa otsikoi 15.9. ”Tutkija varoittaa: Maailmalla 10 vuotta aikaa reagoida ilmastonmuutokseen”. Kyseistä NASA:n tutkijaa pidetään eturivin asiantuntijana, ja yksittäisiä soraääniä lukuun ottamatta suurin osa ilmastotutkijoista yhtyy hänen näkemyksiinsä.

Jos nykymeno jatkuu, maapallon lämpötila nousee 2-3 astetta, mikä merkitsee täysin toisenlaista planeettaa. Reagointinopeutemme kannalta harmillista on, että esimerkiksi suomalaisille ilmaston lämpenemisen lyhyen aikavälin seuraukset tuntuvat ensi alkuun tervetulleilta: kukapa ei lämpimistä kesistä pitäisi. Hieman pidemmälle näkevät ja laveammin ajattelevat ihmiset ymmärtävät kuitenkin, että lämpimämmällä planeetalla merenpinta nousee, pitkät kuivat kaudet yhdessä trooppisten myrskyjen, tulvien ja lämpöaaltojen kanssa vaikeuttavat ihmisten elämää kaikkialla, samaan aikaan kun puolet lajeista uhkaa kuolla sukupuuttoon. Tällaisenko perinnön haluamme jättää tuleville sukupolvillemme?

Vihreiden 17.9. julkistaman eduskuntavaaliohjelman tärkein vaatimus on, että ilmastonmuutosta on alettava torjua puheiden lisäksi myös teoilla: On siirryttävä ilmastopolitiikkaan, joka oikeasti hidastaa ilmaston lämpenemistä. öljyriippuvuutta on vähennettävä. Autoilulle on luotava vaihtoehtoja ja autoverotus on porrastettava päästöjen mukaan. Ratojen kuntoa on parannettava ja joukkoliikenteen hintoja laskettava. Uusiutuville energialähteille on suunnattava enemmän tukia ja niiden kysyntää on lisättävä syöttötariffeilla. Ilmastonmuutoksen torjunnassa vihreät ovatkin raskaan sarjan toimijoita, jotka ovat tarvittaessa valmiita uhraamaan jopa muutaman siivun palvottua talouskasvua ilmastokamppailun alttarille.

Toimettomuuden lasku kasvaa vuosi vuodelta. Edellä lueteltujen poliittisten toimien rinnalla jokainen voi ottaa pieniä askelia ilmastonmuutoksen torjumiseksi arjen askareissa sekä suosien niin kuluttajana, kasvattajana kuin äänestäjänä toimijoita, jotka aidosti asettavat ilmastonmuutoksen torjunnan etusijalle. Yksinkertaisia ja helposti toteutettavia arjen ekotekoja löytyy mm. osoitteista www.stopclimatechange.net ja www.climatecrisis.net. Ja jokainen joka epäilee ilmaston lämpenemisen ja sen seurausten vakavuutta, käyköön elokuvateattereissa katsomassa Epämiellyttävää totuutta silmiin. Vaikka elokuva kieltämättä sisältää paljon presidentinvaalikampanjalta haiskahtavaa materiaalia, on sen tieteellinen sanoma vääjäämätön.

Lähtölaskenta on alkanut – sekä planeetallemme että toivoakseni niille päättäjille, jotka eivät ota ilmastonmuutoksen torjuntaa tosissaan! Satakunnan Vihreät kutsuivat Epämiellyttävän totuuden ennakkonäytäntöön Porin Promenadikeskukseen 13.9. sekä kaupungin johtotroikan että kaupunginhallituksen. Kutsun sai yhteistyökumppanimme kautta myös joukko elinkeinoelämän ja median vaikuttajia. Yksikään vihreiden kutsuvieraista ei noudattanut kutsua, elinkeinoelämän vaikuttajistakin vain kourallinen. Joko ilmastonmuutos ja sen torjuminen eivät kiinnosta porilaispäättäjiä tai he ovat niin valveutuneita, etteivät tarvitse lisäinformaatiota. Totisesti toivon jälkimmäistä, pahoin pelkään ensimmäistä. Emme ole vastuussa planeettamme – ainoan kotimme – tulevaisuudesta yksinomaan toisillemme, vaan ennen kaikkea tuleville sukupolville. 2-kuukautisen naperon äitinä tunnen entistä suurempaa huolta koko planeettamme tulevaisuudesta!

 

Maria Väkiparta

toiminnanjohtaja, Vihreän liiton Satakunnan piiri ry
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *