Tami Sirén: Lukutaidon puolesta

 Tami Sirén, Ala-Satakunnan Vihreät

Uutiset ja keskustelu opettajien kanssa ovat herättäneet minussa kasvavasti huolta suomalaisten lukutaidosta. Lähinnä se koskee heikoiten lukevaa vähemmistöä, mutta joukko on huomattava. Siis ne, jotka osaavat lukea, mutta eivät saa selvää vähänkään mutkikkaammista teksteistä, saati sitten osaisivat laatia sellaisia itse. Lukutaito on kuitenkin äärimmäisen tärkeä yhteiskunnassa ja työelämässä. Kriittinen lukutaito ja -halu on välttämätön, jos halutaan demokratian toimivan enemmän tosiasioiden kuin valeiden ja hyvältä kuulostavien heittojen varassa. Kovin hehkutettu digitalisaatio ei ainakaan vähennä sen tarvetta. Vajavaisella lukutaidolla on myös vaikea välttää syrjäytymistä.

Mutta lukutaito ei synny ja kehity itsestään. Opettajilla ei voi olla aikaa ohjata kädestä pitäen esim. joka kymmenettä oppilasta. Koulutukseen on syytä investoida vaikeinakin aikoina, mutta se ei yksin voi mitenkään riittää. Tässä tarvitaan välttämättä perheiden apua. Esitän siis vetoomuksen vanhemmille – ja mikä ettei isovanhemmille, sedille, tädeille, vanhemmille sisaruksille ym. Lukekaa lapsille, keskustelkaa lukemastanne, tukekaa luku- ja kirjoitusharrastuksia! Lasten, tulevaisuuden, yhteiskunnan ja hyvinvoinnin vuoksi!

 

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa mielipidekirjoituksena 18.3.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *