Anne Liinamaa

Reilua lähiruokaa 25.9.2008

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 25. syyskuuta 2008 klo 12.30

Satu Tietari muistuttaa (SK 22.9.08) tärkeästä asiasta, lähiruuan käytöstä. On kuitenkin syytä muistaa, että lähiruuan ja Reilun kaupan tuotteiden ei tarvitse kilpailla keskenään.

 

Lähiruoka on ympäristöystävällistä ja valmistettu puhtaista lähellä tuotetuista raaka-aineista. Arvioitaessa ruuan ympäristövaikutuksia tulee kiinnittää huomiota viljelyyn, jalostukseen, pakkaukseen, kuljetukseen ja syntyneisiin jätteisiin.  Halutessa vähentää oman syömisen tuottamaa ympäristörasitusta on hyvä suosia kasvis-, lähi,- ja luomuruokaa. Ruoan hankkimisen määrään on myös syytä kiinnittää huomiota, koska ruoan roskiin heittäminen on turhaa luonnonvarojen tuhlausta.

 

Lähiruoka tarkoittaa omalla alueella tuotettua ja kulutettua ruokaa. Kun tuote tuodaan ruokakauppaan läheltä, säästetään polttoainetta. Lähiruokaa suosimalla tuetaan oman alueen työpaikkoja, kun maatalous tarvitsee enemmän työntekijöitä. Kaikkia elintarvikkeita ei ole kuitenkaan mahdollisuus tuottaa Suomessa, tästä yhtenä esimerkkinä on kahvi.

 

Suomessa torjunta-aineiden käyttörajoitukset ovat tiukemmin rajoitetut kuin monissa muissa maissa. Useissa maissa on myös vaikea saada puhdasta kasteluvettä. Työntekijät saattavat olla laittomia siirtolaisia ja halpatyövoimaa.  Kehitysmaiden viljelijöiden elämään voi vaikuttaa myönteisesti suosimalla Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan periaatteet edellyttävät viljelijöiltä ympäristön suojelua ja mahdollisemman luonnonmukaista viljelyä. Kehitysmaiden viljelijät ja suurtilojen työntekijät saavat työstään oikeudenmukaisen korvauksen ja osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään paikallisten elinolojen parantamiseen. Lapsityövoiman käyttö on kielletty. Lisäksi Reilun kaupan tuotteiden alkuperä pystytään jäljittämään tarkalleen, toisin kuin monien ylikansallisten yritysten tuotteiden.

 

 

Anne Liinamaa

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään