Anne Liinamaa

Sosiaaliturvassa on epäkohtia 10.9.2008

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 25. syyskuuta 2008 klo 10.52

 

Jouko Kauppila (SK 30.0.08) on huolissaan sosiaalitukien vääränlaisesta käytöstä. Hän nostaa esille pimeän palkan maksamisen ja työttömyyskorvauksilla keplottelun. Näissä asioissa on epäilemättä väärinkäytöksiä ja hyvä, että niitä tuodaan esille ja niistä keskustellaan.

 

Suomen perustuslailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Heitä, jotka tähän ryhmään oikeasti kuuluvat, ei ole syytä syyllistää ja heidän motiivejaan kyseenalaistaan.

 

Suomen sosiaaliturvassa on kuitenkin kohtia, jotka suorastaan houkuttelevat väärinkäytöksiin. Vanhempainvapaan päätyttyä pienen lapsen vanhemmalla on mahdollisuus jäädä kotihoidon tuen varassa hoitamaan lastaan kotiin.  Kotihoidon tuki on pienempi kuin työmarkkinatuki,  ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta puhumattakaan. Moni onkin perustoimeentulon taatakseen ilmoittautunut työttömäksi, vaikka todellisuudessa on vapaaehtoisesti hoitamassa lastaan kotona. Nykyinen käytäntö viestii myös lasten kotihoidon arvostuksen puutteesta. Vanhemmille ei haluta tarjota todellisia vaihtoehtoja lastensa hoitomuotojen välillä vaan vanhempien annetaan ymmärtää, että lapsi on parempi viedä kunnalliseen päivähoitoon. Ratkaisu tulee veronmaksajille kalliiksi.

 

Kauppila nostaa esiin yhden Suomen sosiaaliturvan pahimmista epäkohdista, puolison tulojen vaikutukseen työmarkkinatukeen.  Sosiaalitukien yksikkö on perhe, kun taas verotuksessa perhettä ei huomioida juuri lainkaan. Perheverotus on poistunut aikoja sitten, ottamistaan lainoistaan mm. opintolainasta jokainen on vastuussa henkilökohtaisesti, mutta yllätys, yllätys, työttömyyden kohdatessa aletaan puhua perheen yhteisistä tuloista.

 

Kolumnissa ihmetellään yleisöosastokirjoitusta, jossa ’hyväpalkkaisen insinöörin napannut lähihoitaja vaatii tukiensa jatkamista, vaikka talouteen oli saatu varsinainen kultamuna.’ Lähihoitajan kerrotaan tunteneen olevansa suhteessa nöyryytetty joutuessaan olemaan puolisonsa elättinä. Perinteinen perhemalli korostaa miestä perheen elättäjänä ja siksi monen naisen saattaa olla helpompaa sopeutua rooliin, jossa perheen toimeentulo on miehen tulojen varassa. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole helppoa. Suoranainen katastrofi saattaa olla esimerkkiperheessäkin käsillä silloin, jos tilanne muuttuu ja lähihoitaja saa töitä ja insinöörimies jää työttömäksi ja näin täysin vaimonsa ansioiden varaan. Tämä näkymä saattaa hyvinkin toteutua tulevaisuudessa, kun insinöörejä valmistuu enemmän kuin työmarkkinoilla tarvitaan, mutta hoitoalaa uhkaa työvoimapula. Työmarkkinatuki lakkaa, jos pariskunnan yhteenlasketut tulot ylittävät 1878 euroa kuukaudessa, joten varsinainen ’kultamuna ’ ei tarvitse olla, jotta tähän summaan päästään.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään