Anne Liinamaa

Erilainen naistenpäivä, lukeminen omalla vastuulla

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 10. maaliskuuta 2011 klo 21.04

Tarkoitukseni oli juhlistaa viime tiistain naistenpäivää Satakunnan Vihreiden naisten seurassa. Tilaisuuteen tuli tärkeä vieras Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen, yhdessä nostetaan lasi kuohuvaa, kuunnellaan runoja ja musiikkia sekä keskustellaan naiseudesta.

Joskus elämä ei kulje suunnitelmien mukaan. Rutiinileikkaus Satakunnan keskussairaalassa ei ollutkaan kohdallani pelkkää rutiinia ja jäin sairaalan naistentautienosastolle yhden yön asemasta kolmeksi yöksi. Juhlin naistenpäivää samassa huoneessa kolmen muun naisen kanssa. Ja totisesti tunsimme olevamme naisia, tunnetta ei voinut unohtaa hetkeksikään, siitä kehomme piti huolen.

Keskussairaalan yöpuku-aamutakki-linjaan ei ole turhaan veronmaksajien rahoja tuhlailtu. Hyvin toimivat vielä, kuosista päätellen, neljäkymmentä vuotta vanhat vetimet. Toimivuus ohittaa estetiikan ja olkoon niin minun puolestani. Solahtaessani valtaavaan yöpaitaan mietin kuinka monta naista on vetänyt sen päälleen ja kuinka suuria naisen elämän käännekohtia he ovat silloin miettineet.

Verkkosukkahousut on totuttu mieltämään eroottiseksi vaatekappaleeksi, mutta niin suuria tunteita ne tuskin herättävät kenessäkään kuin verkkohousut. Tämä kyseinen vaatekappale on jokaiselle synnyttäneelle naiselle tuttu, symboloikoon ne sitten vaikka uuden elämän alkua. Ja toisin kuin epäilin aikoinaan synnytyslaitoksella, niistä pääsee eroon aika nopeasti.

Sairaalan naistentautienosasto on tasa-arvon tyyssija. Siellä ei ole merkitystä ammateilla, arvoilla tai ulkonäöllä. Siellä merkityksellisiä asioita ovat kivunlievitys ja… en nyt siirry tarkemmin pissa-, kakka- ja ilmavaivaosastoon, vaikka muistutankin otsikon varoituksesta.

Tapasin sairaalareissuni aikana upeita naisia! Mitä palvelua sainkaan henkilökunnan taholta. Yöllä minut peiteltiin, tuotiin tarvittaessa kivunlievitystä ja rohkaistiin ja keskusteltiin rauhallisesti. Mistä nämä naiset ammentavat voimansa raskaaseen vuorotyöhön ja jaksavat vielä hoitaa työnsä niin, että potilas ei tunne olevansa vaivana? Vertaistukea löytyi toisista potilaista, rohkaisimme toisiamme, jos sinäkin selviät tästä niin kyllä minäkin. Kiitos teille kaikille!

Mutta ihanaa olla taas kotona!

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään