Anne Liinamaa

Girl Power

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 28. maaliskuuta 2011 klo 19.52

Tyttäreni syntyi vuonna 2000, samana vuonna Suomeen valittiin ensimmäinen naispresidentti. Maailma oli muuttunut hyvin erilaiseksi, mitä se oli silloin, kun mummoni 99 vuotta aikaisemmin syntyi.

Myös mummoni syntymävuonna tavoitettiin yksi tasa-arvon merkkipaalu. Naisten ei enää tarvinnut anoa keisarilta erivapautta yliopisto-opintoihinsa sukupuolen takia. Mummoni tullessa täysi-ikäiseksi otettiin jälleen yksi askel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, kun naimisissa olevat naiset saivat solmia työsopimuksen ilman aviomiehen lupaa.

Vähän alle parikymppisenä muutin Helsinkiin ja sain kämppäkaverikseni teologiaa opiskelevan nuoren naisen. Hänen haaveenaan oli ryhtyä papiksi, mutta 1980- luvun puolivälin jälkeenkään se ei vielä ollut mahdollista. Naispappeus saatiin Suomeen vasta hävettävän myöhään vuonna 1988 ja kämppäkaverini saavutti unelmansa, kun hänet vihittiin opintojensa päätyttyä papiksi. Ensimmäinen naispiispa Suomeen saatiin, kun meidän perheen kuopus oli kymmenenvuotias, viime vuoden tapahtumat ovat monella tuoreessa muistissa.

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Vielä on tehtävää tasa-arvon saralla. Toivottavasti omat lapseni voivat työelämässä todeta, että vanhemmuuden vaikutukset työssäkäyntiin jakautuvat tasan. Toivottavasti he eivät joudu enää kokemaan epätasa-arvoista palkkakehitystä miesten ja naisten välillä. Tällä hetkellä naiset ansaitsevat 20 -30 prosenttia miehiä vähemmän. Samasta työstäkin naiset saavat edelleen 5 prosenttia vähemmän palkkaa.

Edelleen tyttöjä ja poikia kasvatetaan perinteisiin naisen ja miehen rooleihin. On tärkeää, että kasvatamme ennakkoasenteista vapaita tyttöjä ja poikia, jotka uskaltautuvat hakeutua haluamaansa ammattiin. Myös sellaisiin, jotka ovat perinteisesti mielletty vastakkaiselle sukupuolelle kuuluviksi.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään