Anne Liinamaa

Monenlaisia perheitä

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 8. huhtikuuta 2011 klo 17.42

Perheitä on erilaisia, lähes puolet avioliitoista päättyy eroon, ihmiset sairastuvat ja kuolevat, perheissä on alkoholismia ja väkivaltaa. Perinteistä ydinperhettä ei yksinkertaisesti ole tarjolla kaikille.

Kiintymyssuhdeteoriat kertovat, että lapsen tasapainoisen kasvun edellytys on, että hänellä on yksi ihminen, joka rakastaa ja huolehtii hänestä ja joka pysyy hänen elämässään. Useimmilla lapsilla tämä henkilö on heidän biologinen äitinsä, mutta ei suinkaan kaikissa tapauksissa. Henkilö voi myös olla lapsen isä, äidin tai isän puoliso, adoptioäiti tai – isä, isoäiti, isoisä tai joku muu lapsen hoitaja.

Monet haaveilevat ydinperheestä, mutta joutuvat pettymään odotustensa kanssa. Äiti, joka pelastaa lapsensa ja itsensä turvakotiin pois väkivaltaisen perheenisän vaikutuspiiristä, ei suinkaan tee lapsilleen pahaa rikkoessaan lapsilta mahdollisuuden ydinperheeseen.

Yhteiskunnassa tarvitaan hyväksyntää erilaisia perheitä kohtaan. Jokainen tekee elämässään omat ratkaisunsa ja kaikilla pitää olla oikeus valitsemaansa perhemalliin ilman, että hänen ratkaisujaan moralisoidaan. Elämä ei aina suju suunnitelmien mukaan, mutta tämä ei silti merkitse sitä, ettei voisi viettää hyvää ja tasapainoista perhe-elämää.
Vihreät esittää lisäpanostuksia kuntien lapsi- ja perhepalveluihin. Tämä ehkäisee myöhempää raskaiden erityispalveluiden tarvetta. Neuvolakäyntien määrä on oltava riittävä ja sisällön laadukasta. Kouluterveydenhuollolla täytyy olla aikaa lapsen kuulemiseen. Päivähoidon on tapahduttava riittävän pienissä ryhmissä, lähellä kotia ja työntekijöiden on oltava ammattitaitoisia. Samaan aikaan lapsi- ja perhepalveluita on kehitettävä niin, että niissä huomioidaan erilaiset perhemallit ja perheiden vaihtuvat elämäntilanteet.

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Monenlaisia perheitä”

 1. Tarja Lund kirjoittaa:

  9. huhtikuuta 2011 kello 12.25

  Yhteiskunnassamme on kyllä jo melkoisesti erilaisuuteen liittyvää hyväksyntää, jopa lakitasolla, mutta mikä selkeästi puuttuu ja jonka seurauksista Suomessa kasvavassa määrin voidaan huonosti on pienten lasten ja heidän vanhempiensa tarpeiden näkeminen, hyväksyminen ja tukemisen mahdollistaminen.

  Lapsiryhmä jonka tarpeet yhteiskunnassa on lähes näkymätön on taaperoikäiset (1-3v). Tämä ikäryhmä on viimeisten vuosikymmenten aikana siirretty kodin turvallisesta kasvuympäristöstä hälisevään,pitkään päivittäiseen ryhmähoitoon jossa aikuiset jatkuvasti vaihtuvat. Vanhempien kyky ja mahdollisuus säilyttää toimiva suhde pieneen lapseen, joka vielä täysin kyvytön arjestaan ja tunteistaan kertomaan äidille, häiriintyy liian usein aiheuttaen kehitysviivästymiä ja takkuilua vanhempi-lapsisuhteessa joka selkeimmin tulee esille koulussa ja murrosiän kynnyksellä.

  Keskittymällä tukemaan tämän ikäryhmän lapsia ja heidän vanhempiaan, etenkin päiväkotihoidossa, saattaisi merkittävästi ennaltaehkäistä vanhempien lisääntyvässä määrin ohenevaa vanhemmuutta ja lasten kasvavia ja mutkistuvia ongelmia.

  Suomessa 1-2v on päivähoidossa n.30%.Päiväkodin ryhmähoidossa keskimäärin 35t/viikossa (OECD maiden ennätys!).2-3 vuotiaita on n.60%.Valtaosa päiväkotihoidossa.
  Taaperoikäisten kohdalla %-luku vääristyy koska tavallisesti lasketaan myös alle 1 vuotiaat mukaan.Alle 1 vuotiaita Suomessa kuitenkin hoidetaan ainakin vielä melko kokonaisvaltaisesti kotona.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään