Anne Liinamaa

Kouluratkaisussa voidaan oppia onnistumisista

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 9. lokakuuta 2018 klo 16.52

Vähärauman koulun oppilaiden vanhemmat ovat huolissaan lastensa koulunkäynnin turvallisuudesta. Koulun tiedetään olevan niin huonossa kunnossa, että lapset sairastuvat. On siis syytäkin olla huolissaan.

Muutama vuosi sitten Porissa tehtiin kouluverkkouudistus ja osa kouluista lopetettiin. Kiersin tämän uudistuksen yhteydessä kouluja ja kauhistuin niiden huonosta kunnosta. Tiesin, että rahat eivät riitä kaikkien koulujen remontointiin, siksi olin sitä mieltä, että on parempi vaihtoehto keskittää kouluja kuin antaa oppilaiden käydä koulua rakennuksissa, jotka eivät enää sovellu koulukäyttöön. Olin hämmästynyt, että monen oppilaan vanhemmat vakuuttamalla vakuuttivat rakennusten olevan hyvässä kunnossa. Samaan johtopäätökset päätyivät myös useat poliitikot.

Koulurakennusten koko ja sijoittuminen ovat päättäjille isoja kysymyksiä. Niitä pohdittaessa joudutaan tekemään monia arvovalintoja, jotka eivät aina ole helppoja. Isommat koulut tuovat monia etuja kuten mahdollisuuden monipuolisempaan opetustarjontaan ja parempiin liikuntatiloihin. Joidenkin oppilaiden koulumatkat pitenevät, kun kouluun tulee enemmän oppilaita koulupiirin laajentumisen vuoksi. Moni pelkää, että pieniä oppilaita ei huomata suuressa koulussa ja turvallisuus kärsii ja häiriökäyttäytyminen lisääntyy.

Pienempi lähikoulu olisi monelle mieleinen. Monien pienten koulujen rakentaminen ei ole taloudellisesti mahdollista ja niiden yhteyteen ei saada samoja palveluita kuin suurempiin kouluihin. Pienempi koulu voi joillekin oppilaille lisätä turvallisuuden tunnetta, kun kaikki tuntevat toisensa.

Pienessä koulussa ajatellaan olevan vähemmän kiusaamista. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Pienemmissä piireissä erilaisuuden sietokyky voi olla vähäisempi ja kiusatuksi tulemisen mahdollisuus suurempi.

Koulun koko ei välttämättä vaikuta lasten kouluviihtyvyyteen. Tärkeämpää on luokkakoot ja luokan henki sekä opetustarjonta. Myös oppilaiden ikä vaikuttaa siihen millainen kouluratkaisu on paras. Pienemmät oppilaat olisi hyvä saada lähikouluihin, mutta iän karttuessa kouluun voi mennä hieman pidemmänkin matkan päähän.

Julkisuudessa on epäilty, että päättäjiltä puuttuu tahtoa löytää toimivia kouluratkaisuja. Ei puutu, mutta uudet koulut eivät nouse hetkessä. Vaaditaan myös rohkeutta ajatella uudella tavalla. Se mikä on toiminut joskus ei välttämättä ole enää paras ratkaisu. Sen lisäksi, että tehdyistä virheistä opitaan, voidaan ottaa oppia myös muiden paikkakuntien onnistuneista ratkaisuista.

 

Anne Liinamaa, Porin kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (vihr.)

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään