Anne Liinamaa

Oikeudenmukaisuus on paras rauhan tae

Annen vaaliteemat eduskuntavaaleissa – 9. lokakuuta 2018 klo 16.50

Minusta isänmaallisuus on sitä, että pystyy näkemään ihmisen aatteen takaa. Ajattelin tätä seisoessani punaisten muistomerkin julkistuksessa Keski-Porin kirkkopuistossa. Mietin niitä äitejä ja isiä, jotka hautasivat taistelussa menehtyneet lapsensa. Monet heistä olivat aikuisuuden kynnyksellä tai juuri aikuiseksi tulleita. Minun lapseni ovat nyt heidän ikäisiään.

Omat sukulaiseni olivat valkoisten puolella. En häpeä kertoa tätä, mutta en ole asiasta ylpeäkään. Suomen sisällissodan ajattelu tekee minut ainoastaan surulliseksi. Menneisyys pitää tuntea, että siitä voi oppia. Sukupolvi toistensa jälkeen tekee samoja virheitä. –Sotaa ei olisi koskaan syttynyt, jos kaikilla olisi ollut ruokaa. Virke on lainattu peruskoululaisen historian kirjasta. Luvussa kerrotaan Suomen historiasta vuonna 1918.

Rauhantyö voi olla aivan erilaista, mitä ensin tulee ajatelleeksi. Eriarvoisuuden kasvu synnyttää oikeutettua kapinaa. Riittävän hyvän sosiaaliturva on yksi rauhantyön muoto. Turvallisuuden tunnetta lisää tieto siitä, että ketään ei jätetä yksin.

Politiikkojen tulee kantaa vastuunsa siitä, että mielipiteitten kärjistyessä yritetään ymmärtää toista. Maahanmuuttopolitiikassa tunteet ovat ajoittain kuohuneet yli äyräiden. Kun tilanteet johtavat fyysisiin selkkauksiin, on syytä pelästyä. Päättäjien vastuulla on rauhan rakentaminen.

Todellinen taistelu rauhan puolesta käydään asenteissa. Siinä, että nähdään ihminen ihmisenä riippumatta siitä, mitä aatetta hän edustaa. Riippumatta siitä, mikä on hänen ihonvärinsä, kansallisuutensa tai uskontonsa. Rauhanneuvotteluja käydään myös sote-keskusteluissa. Silloin ollaan askel lähempänä pysyvää rauhaa, kun jokainen pääsee sairastuttuaan lääkäriin. Ja askel lähempänä rauhaa ollaan, kun jokainen nälkäinen vatsa on täytetty.

 

Anne Liinamaa

Kirjoittaja on Porin kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (vihr.)

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu sisään